Hypnotherapie Zeist

Wat is trance?

Je bent vaker in trance dan je denkt. Als je dagdroomt of je in iets verdiept. In zo’n spontane trance worden prikkels van buitenaf minder voelbaar. In hypnotherapie wordt zo’n trance geïnduceerd. Je bent dan echt met je aandacht bij jezelf en ervaart ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je voor gekomen bent. Je behoud altijd de controle over jezelf.

Onderhoud in ons dagelijks leven.

Een stevige en gezonde basis in onszelf vergt van ons allemaal onderhoud. In het dagelijkse leven van verplichtingen, uitdagingen, keuzes, vriendschappen, relaties, teleurstellingen, spanningen, kansen, successen etc etc is het niet altijd vanzelfsprekend dat je je rust bewaart, bij jezelf blijft en even pas op de plaats maakt. Naast ontspannende hobby’s en sporten bieden yoga, mindfulness en meditatie een zeer effectieve manier om de basis in onszelf te voeden en te onderhouden. Zij leiden ons evenals interventies uit de hypnotherapie voorbij ons denken, schakelen prikkels van buiten uit en scheppen ruimte voor onszelf.

Het geheugen van ons onderbewuste

Ervaringen in ons leven zowel positief als negatief, kunnen zoveel indruk op ons maken dat we ze dikwijls herbeleven. Soms bewust maar vaak ook onbewust. Positieve ervaringen geven ons daarmee een stabiele basis van vertrouwen en een positieve kijk op het leven. Negatieve ervaringen daarentegen creëren wantrouwen, gebaseerd op diepe emoties als boosheid, verdriet, en angst. Deze emoties zijn in het dagelijks leven niet altijd voelbaar. Sterker; we zijn in staat om effectieve overlevingsmechanismen te ontwikkelen die ons helpen deze emoties weg te drukken en situaties te mijden die deze kunnen opwekken. Als we dan toch in situaties belanden waarin schijnbaar onschuldige gebeurtenissen ons raken, komen die emoties weer op met een intensiteit die niet in verhouding staat tot het hetgeen zich afspeelt in het hier en nu. Dat is niet alleen in het moment zelf vervelend, het maakt je ook onzeker en belemmert je om situaties onbevangen en positief in te gaan en het ontneemt je de regie om positieve invloed uit te oefenen en je doel te bereiken.
Naast heftige emoties kun je ook met fysieke klachten geconfronteerd worden zonder een directe aanleiding. Dit komt omdat stressvolle ervaringen direct invloed hebben op ons zenuwstelsel.
Dit kan zodanig ontregeld raken dat je je niet meer kunt ontspannen en naast psychische ook fysieke klachten kunt krijgen die niet in verhouding staat tot de situatie waarin je je bevindt. Slapeloosheid, buikklachten (zoals prikkelbare darm syndroom) en nek- en rugklachten zijn bekende voorbeelden van klachten waar fysieke oorzaken dikwijls niet gevonden worden.

Hypnotherapie
Met hypnotherapie maakt je contact met je onderbewuste. Een lichte trance stelt je in staat om
niet alleen je stressbronnen maar ook je hulpbronnen te verkennen en waar nodig en mogelijk respectievelijk te herstellen en te activeren en bekrachtigen. Hypnotherapie zowel actief als passief geeft je zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Je ervaart hoe je in staat bent om je eigen veilige bron van rust en wijsheid te vinden, te versterken en te behouden. Hiermee schep je voor jezelf een sterke basis waarop je kunt bouwen en op terug kunt vallen als het nodig is.

Hypnotherapie heeft haar effectiviteit ook in wetenschappelijk onderzoek reeds bewezen en wordt steeds meer toegepast in de reguliere gezondheidszorg. Zie hier de documentaire “hypnose op recept”.